Η οικογένεια είναι η πρώτη ομάδα που εντάσσεται ο άνθρωπος στα πρώτα στάδια της ζωής του. Η καθημερινή τριβή με την οικογένεια διαμορφώνει το χαρακτήρα μας και μας κοινωνικοποιεί. Σύντομα όμως βρίσκουμε το δρόμο σε ευρύτερα κοινωνικά σύνολα όπως το σχολείο, κάποια αθλητική-καλλιτεχνική ομάδα και μετέπειτα το πανεπιστήμιο, η εργασία και άλλα. Κάθε σύνολο μας δίνει την επιλογή να διαλέξουμε ανθρώπους που θα μας συντροφεύσουν στη ζωή μας και υποσυνείδητα θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, χτίζοντας τη προσωπική κοινωνική μας ομάδα. Από τις απλές γνωριμίες, ξεχωρίζουμε τους φίλους, μια αγκαλιά που μας δέχεται όπως η οικογένεια το νεογνό.

image | article

Η φιλία είναι μια σχέση αμφίδρομη που χτίζεται σιγά σιγά

Με τη πάροδο των χρόνων μία γνωριμία μπορεί να εξελιχθεί σε μία αδερφική φιλία που χτίζεται μέσα από χαρούμενες στιγμές και χαλυβδώνεται στις δύσκολες. Η διαφορά σε σχέση με την οικογένεια είναι ότι κάθε άνθρωπος μένει από επιλογή. Ο παραπάνω ισχυρισμός υποστηρίζεται και από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η σημαντικότητα της φιλίας για τον άνθρωπο αυξάνεται με τη πάροδο των ετών.

Γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για εσένα από την οικογένειά σου

Τα κοινά βιώματα και η (συνήθως) κοντινή ηλικία εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας. Από το πως πίνουμε το καφέ μας και το αγαπημένο μας φαγητό, μέχρι πιο προσωπικά ζητήματα, οι φίλοι μας γνωρίζουν τα πάντα για εμάς. Εκμυστηρευόμαστε τα πιο απόκρυφα μυστικά μας ζητώντας συμβουλές, μια άλλη ματιά σε ένα θέμα που μας απασχολεί, παίζοντας συχνά το ρόλο του προσωπικού μας ψυχολόγου. Όλη η διαδικασία μας ανακουφίζει ενώ ταυτόχρονα επισφραγίζει τη φιλία μας.

Οι φίλοι μας βοηθούν να εξελιχτούμε πολύ περισσότερο

Κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε προέρχεται από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Σε αντίθεση με την οικογένεια που τα μέλη της έχουν κοινές καταβολές, κάθε γνωριμία φέρνει μαζί της ένα μείγμα συναισθημάτων, πεποιθήσεων και ιδεολογιών που μας επηρεάζει και το επηρεάζουμε. Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό γίνεται σε ένα κύκλο πέντε-δέκα ατόμων, οι αλλαγές στις οποίες υπόκεινται τα μέλη του είναι ριζικές.

Είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά

Όσο μεγαλώνουμε είναι όλο και πιο δύσκολο να κρατήσουμε συχνή επαφή με την οικογένειά μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί και η πίεση της καθημερινότητας είναι οι κυριότεροι λόγοι που γιγαντώνουν τη μοναχικότητα που νιώθουμε. Οι φίλοι έχοντας καλύτερη κατανόηση των αναγκών μας, αποτελούν την ασπίδα στη μοναξιά και μας προσφέρουν καθημερινά ψυχολογική ανάταση. Ένας καφές, μία βόλτα μαζί μέχρι το γυμναστήριο ή μερικές κουβέντες στο τηλέφωνο ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά.

Εν κατακλείδι μία φιλία είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί και ακόμα πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Όλες οι φιλίες είναι όμως ξεχωριστές και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτές αναρίθμητα. Κάθε άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει τη ποιότητα της ζωής μας και να αποτελέσουν μια δεύτερη οικογένεια που θα μας συντροφεύσει παράλληλα με τη πρώτη κατά τη διάρκεια της ζωής μας.